lördag 23 juli 2011

Kärleken är evig...

...åtminstone för vissa =). Det är härligt när kärleken fortfarande är stark efter 50 år som gifta!

Blev ombedd att göra tårta till guldbröllopsparet Ingrid & Lars och det ville jag naturligtvis. Önskemålen var ganska klara och det skulle såklart vara guld guld guld på tårtorna. Inget annat kunde ju passat bättre!!


Guld, grönt och vitt var en bra kombination. Jag var lite orolig för att tårtorna skulle bli "för höstiga", men det tycker jag faktisk inte att de blev. 

Över 50 år av kärlek...


Guldbröllop Ingrid & Lars

Tyvärr hade jag lite otur och tappade &-tecknet på tårtan när jag skulle placera ut det och det gjorde dels att tecknet blev lite kladdigt med också att det blev en ganska ful fläck mitt där. Eftersom marsipanen blivit svettig ute i värmen blev det ganska illa och det gick heller inte att få bort färgen riktigt. Det är så tråkigt när det blir så och det grämer mig att jag var så klantig. Hann tyvärr inte göra om det för det hade blivit för knappt om tid...
Men på det stora hela är jag mycket nöjd med tårtorna.


Har börjat upptäcka hur fint det blir med sidenband runt kanten på tårtor. I det här fallet hittade jag ett guldband som var exakt samma färg som guldfärgen jag använt på blommorna. Det blev verkligen lyckat tycker jag. Och tack ock lov för dubbelhäftande tejp som gör det så enkelt att fästa banden!!  

Tårtan är fylld med hallonmousse, vaniljkräm och vispgrädde. Spacklad med mandelsmörkräm och täckt med marsipan.

Nu ska jag ut på cykeltur med min lilla mamma! 

/Elin



fredag 22 juli 2011

Smörgåstårtor

Smörgåsttårta är bland det godaste jag vet! Jag gör en av mina på varmrökt lax och den är verkligen to die for om jag får säga det själv. Gjorde en sån till lunch häromdagen när vi skulle träffa några släktingar för att städa ur en gammal loge. Det var mycket uppskattat. Och tänk att allt smakar lite extra gott baraq för man äter det som picknick i det gröna!

Eftersom det finns några gnällspikar (och nu retas jag) i släkten som inte tycker om lax fick det bli en med skinka också. Skinka och parmesan närmare bestämt! Jag experimenterade lite med den och prövade att ha i diverse ingredienser som jag inte brukar ha i mina smörgåstårtor. Det funkade kanon och den blev också himmelsk =)Parmesan, skinka, majs och philadelphiaost = sant!


Glömde ta kort på skönheterna innan vi åkte, så jag fick be syrrans kille att ta kort med sin mobilkamera. Och det funkade alldeles utmärkt!


/Elin

söndag 17 juli 2011

Doptårtor

Igår gjorde jag två söta tårtor till en liten pojkes dop. Jag fick fria händer gällande dekorationen och jag funderade lite på hur jag skulle göra. Tänkte först hoppa över att göra en dopbebis, men det slutade med att det fick vara med en sådan på den första i all fall för jag kunde inte komma på något bättre sätt att få dopkänsla på tårtorna. Prövade den här gången att lägga bebisen på magen med armarna under huvudet och huvudet åt sidan. Det var lite knepigare att få till, men till slut tyckte jag att det blev jättebra.

Jag valde att göra tårtorna i både blått och grönt, frågade pojkens mamma om de hade något speciellt färgtema på dopet och hon nämnde blått och grönt så det tog jag fasta på. Jag gillar milda, mjuka färger på doptårtor, så det fick bli riktigt pastelliga färger.






Eftersom det var en bebis på den första tårtan behövde jag hitta på nåt annat till den andra så de inte blev likadana. Mjuka gosedjur borde väl alla barn tycka om tänkte jag och så fick det bli en fluffig nalle och mullig kanin som fick samsas på tårtan. Inspirerades lite av Krambjörnarna (ni vet, dom som räddar världen från allt ont genom att glittra med magen - Krambjörnar... gliiiittraaaaaaa) när jag gjorde de små djuren. Visst blev dom gosiga? 


Runt kanten på tårtorna fick det bli härliga prickar! Jag är inne i en prick-period nu i mitt liv =)
Och visst är det så att man aldrig kan få nog av söta prickar?


Fyllning som inte är så söt var önskemålet och det tror jag inte att det blev med härligt syrlig citronmousse, hallon och vit chokladfärskostkräm. Tårtorna är täckta med sugarpaste och spacklade med vit chokladsmörkräm. Båda tårtorna ger vardera ca. 20 bitar. 

Dekorationer är gjorda i sugarpaste och i mitten på alla blommorna är det pastellgröna sockerkulor (älskar färgen på dem). Blommorna, bokstäverna, siffrorna , gosedjurens magar och dopkränningen är pulverborstade med pärlemorskimmer för att få lite lyster. Det är svårt att fånga på bild och syns därför tyvärr inte här.

Jag blev väldigt nöjd med tårtorna den här gången och jag hade otrolig tur med väderleken när jag gjorde dom. Det var precis lagom svalt i köket och inte särskillt fuktigt ute, så jag klarade mig utan att de svettades =).

/Elin

lördag 16 juli 2011

My American Girl

Jag fick den stora äran att göra en hejdå-tårta till en tjej jag känner som ska till Idaho, USA, som utbytesstudent. Hon ville ha en Barbie klädd i en klänning som amerikanska flaggan och en Miss Idaho banderoll. Det var ett fantastiskt roligt uppdrag. Jag njöt av varje sekund i tillverkningen av den här tårtan och det var nästan lite ledsamt att lämna henne ifrån mig...







Vaniljkräm, färska jordgubbar och lemoncurdripplad vispgrädde står för fyllningen. Klänningen och alla dekorationer är gjorda i sp (och några silverkulor). Tårtan blir ca. 15 bitar.

När jag var lite älskade jag att leka med Barbie och när jag gör en sån här tårta kommer jag nästa tillbaka lite till barndomen =). Det bästa med Barbieleken då var att göra henne i ordning, välja kläder och frisera och sådär, allstå själva uppbyggnaden av leken var roligast. Så är det nu också. Fast jag får väl erkänna att jag nog inte hade tänkt leka med tårtorna i vilket fall som helst =).

Tua, stort lycka till på ditt USA-äventyr! Hoppas du får ett härligt år med många roliga upplevelser!

/Elin

onsdag 6 juli 2011

Det hundrade inlägget...

Som överskriften säger, det här är mitt hundrade inlägg här på bloggen. Det betyder inte hundra tårtor, för jag har skrivit om en hel del annat också. Men idag gäller det tårta. Nämligen en Spidermantårta!

 
Jag vågade mig på att modellera en figur den här gången och jag tycker faktiskt att den blev himla bra. Huvudet är aningen överdimensionerat, men i övrigt är jag supernöjd. Innan har ju alla mina (fyra) Spidermantårtor varit likadana, platta med blå botten och en utskuren spindelman i rött. Så det är en lite annorlunda tårta den här gången. Min tanke var att han skulle sitta på något som liknade en balkong, men folk som sett tårtan säger att det ser ut som en keps. Men för mig är det en balkong och Spiderman sitter där och tar igen sig efter att ha räddat världen =)



Tårtan som är halvmåneformad och blir ca. 10 bitar, är fyllld med vit chokladfärskostkräm, färska jordgubbar och mjölkchokladmousse. Ljusa bottnar och vit chokladsmörkräm fanns också där i och runt om gråfärgad sugarpaste. Spiderman är gjord av sugarpaste och målad med svart penna med ätbart bläck. Spindelnäten är spritsade av kristyr. Spindlar, bokstäver och byggnader är sugarpaste.



Det är alltid skoj att pröva nåt nytt och jag hoppas kunna få utveckla den här designen någon gång i framtiden, för den var himla kul att göra! Det är härligt också när man känner att man själv gör framsteg när man vågar testa saker som känns knepigt. 

Nähe... dags att ta tag i städningen av huset... det är ju städväder idag, så det gäller att passa på. Med en bra ljudbok i öronen så blir det förhoppningsvis mycket gjort!

/Elin

Jordgubb/rabarberpaj...

Igår träffade vi Rs familj och det var verkligen jättetrevligt! Alla (tre) goa ungarna och deras föräldrar och farmor gjorde så eftermiddagen blev kanon. Vi grillade god fläskfilé och efter det åt vi en jordgubb/rabarberpaj som jag slängt ihop snabbt som ögat innan vi åkte. Mycket frukt och massa smulor blev det. Sen gjorde jag råkräm till!
Hur gott som helst!

Jag använde inte direkt något recept, utan jag improviserade ocj slängde i lite av det och lite av det och så fick jag till en smulig massa. Försöker att komma ihåg hur mycket jag tog av allt...

Jordgubbs- och rabarberpaj med smuldeg (blir en stor paj)

1 liter jordgubbar
5 smala rabarberstjälkar
3 msk strösocker
3 msk potatismjöl
300 gram kylskåpskallt smör
3 dl råsocker
4 dl vetemjöl
5 dl havregryn

Dela jordgubbar och rabarber i mindre bitar och blanda med strösocker och potatismjöl. Smörj en stor ugnsfast form och fördela frukten jämnt över formen. Ställ åt sidan.
Tärna smöret. Lägg alla ingredienser till degen, utom havregrynen i en stor skål. Nyp ihop till en deg. Tillsätt havregrynen och nyp ihop till stora smulor.
Fördela smulorna över frukten och grädda i mitten av ugnen (helst varmluft) 175 grader i ca. 40 minuter.
Njut pajen med vaniljsås!




/Elin

söndag 3 juli 2011

Bröllopstårta till F & A

Igår stod jag hela dagen i köket och jobbade med bröllopstårtan som jag lovat att göra till Frida och Alexander. Det blev en riktigt varm dag, trots att det var utlovat regn och blåst. Bra för brudparet, men mindre bra för mig, eftersom det är knepigt att göra tårta när det är så varmt och så hög luftfuktighet som det var igår. Fukten gör att tårtorna "svettas" och blir blanka, vilket inte är så snyggt och inte särskilt lättjobbat heller.

Tårtan skulle vara i fyra våningar och räcka till ca. 65 personer. Det skulle vara lila och vitt tema och mycket blommor. Första bokstaven i deras namn som topper och quilt på varannan våning.






Fyllningen består av ljusa bottnar, vit chokladfärskostkräm, hallon och mörk chokladmousse. Tårtan är spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med sugarpaste. Blommorna är gjorda i sp och bokstäverna i fp. 
Nedersta våningen är en dummy, vilket tyvärr syns ganska väl eftersom de andra våningarna dels är blanka, men även för att de inte höll formen och "flöt ut" litegrann pga. värmen och fuktigheten.

Kan inte svara på exakt hur mycket den vägde, men den var otroligt tung! Men jag kan i alla fall säga att den innehöll 2,8 kg choklad och 1,6 kg philaldelphiaost. Det gick åt 5,5 kilo sugarpaste bara till att täcka tårtan. Sen tillkommer ju alla blommorna (som är 225st till antalet) och alla andra ingredienser =). Tur att min lilla mamma kunde hjälpa mig att leverera den, för den hade inte gått att rubba om jag varit ensam!

Grattis Frida och Alexander till giftermålet, och återigen tack för den stora äran att få göra er bröllopstårta!

/Elin

Hello Kitty

Det måste vara skoj att vara en så omtyckt liten katt! Ytterligare en Hello Kittytårta har blivit till i mitt kök och jag tror att det är den sjätte i ordningen. Men det är jättekul att göra och man kan variera i det oändliga även om det är samma katt. Och jag älskar att göra så här "flickiga" tårtor!




Jag köpte en annan sorts sugarpaste än den jag vanligvis använder (den var nämligen slutsåld), men det var ingen bra sort tycker jag. Den var inte lika följsam som den andra, så det blev tyvärr lite små sprickor här och där på den här tårtan. Det är tråkigt när det bli så, för det är inte kul att inte vara 100% nöjd med en tårta. Men, på det stora hela gillar jag den med den här relativt enkla designen. Härligt med pasteller!

Gjorde den här tårtan till söndagen i midsommarhelgen och önskemålet om fyllningen var vit chokladkräm, färska jordgubbar och jordgubbsmousse. Mycket passande för helgen, eller hur?
Jag tycker det är extra fint när insidan matchar utsidan när man skär i tårtan och det måste det har gjort den här gången (jag ser ju sällan insidan, eftersom jag oftast inte är med när tårtan skärs upp). Men det här borde ha varit en riktig dröm i rosa!

/Elin